Veilige stroomvoorziening in huis

Stroom is stroom. Het zal geen verrassing zijn dat het voor ieder huishouden niet uitmaakt welke energieleverancier de stroom levert. Energie vergelijken is dan ook vooral goed voor je portemonnee, terwijl het voor de stroomvoorziening in huis weinig verschil zal maken. Maar wat wel belangrijk voor de stroomvoorziening in huis is, is dat dit op een veilige manier plaatsvindt. We geven 3 tips voor een veilige omgang met stroom in huis.

Beveilig je stopcontacten

Er zijn verschillende manieren om stopcontacten te beveiligen. De “kind veiliger” wandcontactdozen zijn de ideale manier van beveiligen. De openingen van het stopcontact worden afgedekt door pennen die alleen maar wijken als de openingen tegelijk ingedrukt worden. Omdat dit zo goed als onmogelijk is voor kinderen, is dit een veilige oplossing.

Daarnaast heb je ook afsluiters of sleutelpluggen voor je stopcontacten. Vaste dekseltjes die je op een stopcontact kunt bevestigen. Het stopcontact zit hierdoor verborgen en je kunt het niet gebruiken. Stopcontacten met sleutelpluggen kun je alleen gebruiken als je de sleutel hebt.

De stopcontact draaischijf beveiliging zijn bij de meesten onder ons wel bekend. Je plakt ze in het stopcontact. Omdat het met een veermechanisme werkt kun je het stopcontact alleen gebruiken als je de stekker in de openingen een kwartslag draait.

Tot slot heb je ook stopcontact pluggen. Deze pluggen worden in het stopcontact geplaatst. Je kunt ze er weer uithalen met een zuignap of sleutel die bijgeleverd wordt. Bij ieder gebruik dien je de plug uit het stopcontact te halen, en nadien weer te plaatsen. Dit maakt de kans op vergeten wel groter.

Werk elektriciteitsdraden weg

Elektriciteit bevindt zich overal om ons heen in de draden die naar verschillende apparaten, lampen en stopcontacten lopen. Het is belangrijk dat alle draden goed afgewerkt zijn met een kunststof omhulsel. Maar vergeet ook zeker geen gootjes te gebruiken om deze draden in op te bergen. Dit voorkomt struikelgevaar en biedt extra bescherming tegen nieuwsgierige kinderen of huisdieren die met de stroomkabel aan de haal gaan. De beste plaats voor stroomdraden is hoog tegen de muur en het plafond aan.

Schakel de stroom uit

Een veel gemaakte fout bij het klussen met stoom is vergeten de stroom uit te schakelen. Het klinkt vanzelfsprekend maar ieder jaar krijgen weer veel mensen een levensgevaarlijke schok doordat men vergeet de stroom uit te schakelen alvorens te gaan klussen.

Mocht je niet zeker weten of de stroom uitgeschakeld is, dan zijn er speciale schroevendraaiers beschikbaar die met een lampje aangeven of er stroom op een draad of schroef staat. Laat ook je medebewoners weten dat je met de stroom bezig bent om te voorkomen dat iemand de stoppen weer aanzet.

Samengevat

Werk altijd veilig als je met stroom werkt, beveilig je stopcontacten en werk draden goed weg.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *