Vijf tips om schade aan je auto te voorkomen

Een auto is een fijn bezit en zolang deze rijdt, is er niets aan de hand. Toch komen er heel veel vormen van cosmetische autoschade voor die je toch liever niet hebt. Gelukkig is voor de meeste vormen van deze autoschade herstel snel uitgevoerd en niet duur, maar ook hier geldt: voorkomen is beter dan genezen. Heel veel vormen van autoschade kun je gewoon met gezond verstand en een beetje oplettendheid voorkomen. Hier geven we je vijf tips om je bezoeken aan het autoschade herstel bedrijf zo veel mogelijk te beperken.

1. Let goed op bij het parkeren

Verreweg de meest voorkomende vorm van autoschade herstel is het repareren van bumpers. Deze schade ontstaat meestal door aanrijdingen, maar ook opvallend vaak tijdens het (file)parkeren. Neem daarom rustig de tijd en let goed op dat er geen obstakels in de buurt zijn. Veel moderne auto’s zijn uitgerust met parkeersensors: gebruik deze vooral, en let goed op de signalen! Liever iets te ruim geparkeerd dan een deuk in de bumper.

2. Check je banden regelmatig en wissel per seizoen

Het is een van de speerpunten van Rijkswaterstaat en als weggebruiker heb je de reclames vast wel eens gezien of gehoord: houd de conditie van je banden goed in de gaten. En kies de beste band. Hoe helpt het rijden op de juiste seizoensbanden – op de aangeraden bandenspanning en met voldoende profiel – je om schade te voorkomen? Simpel: als je de juiste banden in goede conditie hebt, verkort dit je remweg. Hoe eerder je stilstaat, hoe kleiner de kans op een aanrijding.

3. Zorg voor goed zicht

De meeste schades ontstaan door een of andere vorm van aanrijding en het grootste gedeelte daarvan ontstaat doordat de bestuurder iets niet goed kan zien. Daarom is het van belang dat je altijd goed uit alle ramen kunt kijken. Stel je spiegels goed af, gebruik liever geen raamstickers op de achterruiten, zet je dashboard niet vol met spullen en houd je ruiten schoon. Als je alles goed kunt overzien in het verkeer, verklein je het risico dat je bijvoorbeeld een paaltje of andere auto niet goed ziet, en heb je minder autoschade herstel nodig. Zorg er ook voor dat er altijd een zonnebril klaarligt die je tijdens het rijden kan pakken. Veel ongelukken ontstaan als gevolg van plotselinge verblinding door de laaghangende zon.

4. Gebruik je smartphone niet en bel handsfree

Door de toegenomen mogelijkheden van smartphones is de verleiding groter dan ooit om even snel op het apparaat te kijken in de auto. Even snel Facebook of WhatsApp checken kost je waardevolle seconden oplettendheid, waarin je auto op snelheid vele meters aflegt. Niet doen dus. Ook in de file is de verleiding groot, maar je zal maar net missen dat je voorganger remt terwijl jij een berichtje stuurt. Je telefoon gebruiken in de auto is ook nog eens streng verboden, behalve voor handsfree bellen.

5. Neem veilig en verantwoord deel aan het verkeer

Natuurlijk houd je je altijd netjes aan de regels. Maar soms ligt de verleiding op de loer om het net even anders te doen. Die vervelende auto die op de linkerbaan blijft plakken even snel rechts inhalen, of de bestuurder die hem er nét voor jou voorgooit om in te halen iets minder ruimte geven… Het is begrijpelijk, maar toch sterk af te raden. Je vergroot immers de kans op een ongeluk, en als er iets gebeurt, is het vaak (voor de verzekering) jouw schuld.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *